چرا قیمت بیت‌کوین روز به روز در حال افزایش است؟

 ارزش بیت کوین، قیمت بیت کوین و دلایل افزاریش قیمت بیت کوین اینها سوالاتی هستند که وابسته به متغیرهایی هستند که دوست داریم از دلایل آنها اطلاع پیدا کنیم.
 
بیت کوین منابع محدودی دارد. تنها ۲۱ میلیون بیت‌کوین وجود دارند و بیش از نصف آن هم استخراج شده‌اند. این یک فاکتور مهم در ارزش بیت‌کوین است و یکی از راه‌هایی است که می‌توانیم دلایل افزایش قیمت بیت‌کوین را با توجه به آن توجیه کنیم.
 
هیچ‌کس نمی‌تواند تمام فاکتورهای موثر در قیمت بیت‌کوین را شناسایی کند. مواردی روی آن تاثیر می‌گذارند که اصلا نمی‌توان اثرات آن را امروز یا فردا بررسی کرد. افزایش ارزش بیت کوین معمولا با برخی جریانات سیاسی و اقتصادی و تکنولوژی گره خورده است و نمی‌توان تمام عوامل را جداگانه شناسایی کرد. اما در این مقاله به بخشی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین در سال ۲۰۱۹ خواهیم پرداخت.
 
منبعی که روز به روز کوچک‌تر می‌شود.
نمودارها در دو سال اخیر نشان می‌دهد که هر چقدر که استخراج بیت‌کوین بیشتر می‌شود قیمت آن هم بالاتر می‌رود. در حقیقت هر چقدر منابع باقی‌مانده بیت‌کوین کوچک‌تر می‌شوند قیمت آن هم به صورت صعودی در دوره‌های مختلف تغییر می‌کند.
 
از اوایل سال ۲۰۱۹ تا کنون جنب و جوش زیادی را در این بازار می‌بینیم که دلیل عمده‌ی آن کم شدن ذخایر استخراج‌نشده‌ی بیت‌کوین است. با این حال این کم شدن منابع اثرات جانبی دیگری هم دارد.
 
بالا رفتن هودل HODL
هودل به معنای نگه‌داشتن سرمایه است. یعنی افراد هر تعداد بیت‌کوین دارند نگه می‌دارند و تمایلی به فروش آن ندارند. با کم شدن منابع باقیمانده‌ بیت‌کوین HODL افزایش یافته است و هودلرها هم به بازار وارد شده‌اند. تعریف هودلر کمی فرق دارد. هودلرها سرمایه‌گذاران بلند مدت هستند که نوسانات لحظه‌ای بازار و حتی افت قیمت تاثیری در مبادلات آن‌ها ندارند و سعی می‌کنند تا حد امکان سرمایه‌گذاری کنند و پول‌شان را در این بستر نگه‌دارند.
 
جالب است بدانید که در ۵ سال اخیر ۲۰ درصد از بیت‌کوین‌های استخراج شده هنوز خرج نشده‌اند و وارد معاملات بیت‌کوین نشده‌اند. ۲۰ درصد مبلغ بسیار عظیمی است که توسط هودلرها (که عمدتا کمپانی‌ها و یا تاجران بزرگ) هستند ذخیره شده است تا به موقع از آن استفاده شود.
 
Halvening یا سخت شدن استخراج بیت کوین
هر چقدر که بیت‌کوین سخت‌تر استخراج شود قیمت آن‌ هم بالاتر می‌رود. (می‌توان این را به مهندسی انرژی ربط دارد چرا که برق و انرژی زیادی صرف استخراج می‌شود و اگر قیمت آن بالا نباشد برای ماینرها صرفه‌ی اقتصادی ندارد.) چیز جالب‌تر این است که با کم شدن منابع بیت‌کوین الگوریتم‌های این رمزارز هم سخت‌تر از قبل شده‌اند و دستگاه‌های ماینر باید زمان بیشتری را صرف حل معادلات و الگوریتم‌های پیچیده‌ی نرم‌افزاری کنند و بیت‌کوین استخراج کنند.
 
در حقیقت Halvening در بیت‌کوین به معنای نصف شدن پاداش ماینرهاست و این مستقیما در ارزش بیت‌کوین تاثیر دارد و یکی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین هم همین است. کمی عمیق‌تر به موضوع نگاه کنیم: بیت‌کوین زمانی به دست می‌آید که یک ماینر یا گروهی از ماینرها می‌توانند یک بلوک تراکنشی را تکمیل کنند. ماینرها عملکردی شبیه حسابدارها دارند. آن‌ها این الگوریتم‌ها را حل می‌کنند و با تکمیل یک بلوک می‌توانند ۱۰٫۴ بیت‌کوین می‌گیرند. اما این ۱۰٫۴ بیت‌کوین هنوز وجود خارجی ندارد و تا زمانی که یک بلوک جدید ماین نشود در دسترس کاربران قرار نمی‌گیرد. (این کار باعث می‌شود که منابع بیت‌کوین بتوانند ارتقا پیدا کنند.)
 
حالا این کار چه تاثیری در افزایش ارزش بیت کوین دارد؟ پول الکتریسیته بالاتر می‌رود. مدت زمان بیشتری طول می‌کشد تا ماینینگ به نتیجه برسد و البته تاثیرات ثانویه هم دارند. ماینرها برای جبران هزینه‌هایشان مجبورند این بیت‌کوین‌ها را به فروش برسانند و چون به اکوسیستم پول جدید تزریق می‌شود روی قیمت کلی آن تاثیر دارد.
 
در حقیقت Halvening مکانیزمی است که ساتوشی ناکاموتو برای تنظیم منابع بیت‌کوین ایجاد کرده است. و آن را اینگونه توضیح می‌دهد: “اینکه بیت کوین جدید استخراج می‌شود به این معناست که پول جدیدی به اکوسیستم تزریق می‌شود. اگر این منبع پولی با نرخ ثابت تولید شود و همزمان افراد بیشتری هم با نرخ ثابت از آن استفاده کنند قیمت آن ثابت می‌ماند. اما اگر نرخ آن کاهش پیدا کند و استخراج سخت‌تر شود ارزش بیت کوین بالاتر می‌رود.”
 
Halvening کاتالیست خوبی برای بیت‌کوین است. نه‌تنها استخراج بیت‌کوین را سخت‌تر کرده است بلکه باعث شده است ثبات کم کم به بازار برگردد. در ضمن می‌تواند قیمت بیت‌کوین را هم در یک سیر صعودی قرار دهد که خبر خوبی است. چون تقاضا افزایش می‌یابد و عرضه کاهش می‌ِیابد و از رکود در بازار جلوگیری می‌کند.
 
سرمایه‌گذاران سازمانی
موسسه‌های جذب سرمایه‌، صندوق‌ها، بانک‌ها، پانسیون‌های دولتی و خصوصی و سایر سازمان‌های مالی قبلا در مورد بیت‌کوین گارد می‌گرفتند و همیشه نظرات منفی در مورد این جنس از اقتصاد مبتنی بر رمزارز داشتند. مدیر عامل بانک JP Morgan بیت‌کوین را یک تله می‌دانست. اما با قدرت گرفتن کریپتوکارنسی حالا شاهد این هستیم که تمام این بانک‌ها و سازمان‌های مالی به سمت این بازار آمده‌اند.
 
مردم همیشه از چیزی که اطلاعاتی در مورد آن ندارند متنفرند. این قضیه برای سازمان‌های مالی هم به همین شکل بود. این سازمان‌ها مکانیزم و ساز و کار بیت‌کوین را نمی‌دانستند در نتیجه از این بازار تنفر داشتند. اما یک نکته‌ی جالب را در مورد قیمت بیت کوین فراموش نکنید. هرچقدر تعداد افرادی که به این بازار و این ارز رو می‌آورند بیشتر می‌شود قیمت آن هم بالاتر می‌رود. این یک اصل اساسی در سیستم‌های اقتصادی است.
 
حالا که سازمان‌ها به سمت بیت‌کوین آمده‌اند یکی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین هم کاملا واضح است. در گزارشی که امسال (۲۰۱۹) میان نهادهای مالی دولتی و خصوصی منتشر شد می‌توان دید که ۴۳ درصد از این سرمایه‌گذاران دوست دارند رمزارزها را به پورتفولیو خود اضافه کنند. (این سرمایه‌گذاران عمدتا در نقش هودلر وارد بازار می‌شوند و این هم یکی از دلایل بالا رفتن ارزش بیت کوین است.)
 
این ۴۳ درصد رقم بزرگی است. چرا که بررسی‌های دموگرافیک نشان می‌دهد که برخی خلاها (برخی سازمان‌ها که نسبت به ورود به این بازار مقاومت کرده‌اند.) باعث شده‌اند تا پیوستگی بازار کمی به هم بریزد و حتی در مواردی باعث افت قیمت رمزارزها شده‌اند. اما اگر این خلاها پر شود قطعا رشد بی‌سابقه‌ای را شاهد خواهیم بود و قیمت آن با شیب بسیار بالاتری رشد خواهد کرد.
 
تحقیقات نشان داده‌اند که هر بار نهادهای مالی جدید وارد این بازار شده‌اند قیمت آن بالاتر رفته است. در حال حاضر ظرفیت بازار رمزارزها در حدود ۳۰۰ میلیارد دلار است. بیشتر این ظرفیت را هم بیت کوین به خود اختصاص داده است و اتریوم و لایت‌کوین و … هم در رده‌های بعدی قرار دارند. نکته اینجاست که این بازار همین الان هم به یک جریان نیاز دارد و این جریان که باعث می‌شود بازار دوباره جان بگیرد توسط سرمایه‌گذاران ایجاد می‌شود.
 
به نظر می‌رسد بازار بیت‌کوین به صورت طبیعی در حال خلق چنین جریانی است. همین الان که پلتفرم BAKKT در ماه جولای شروع به کار کرد و فعالیتش را ادامه می‌دهد شاهد رشد چشم‌گیری در قیمت بیت‌کوین بوده‌ایم.
 
پروژه لیبرا
می‌دانید که فیسبوک رمزارز جدیدش را عرضه کرده است و تحت عنوان لیبرا قصد دارد پا به بازار کریپتوکارنسی بگذارد. قصد نداریم در اینجا این رمزارز را با جزئیات برای شما شرح بدهیم اما چند نکته را باید قبل از هر چیز بگوییم: فیسبوک کمپانی بزرگی است که بیش از ۲ میلیارد کاربر در جهان از آن استفاده می‌کنند. توجه رسانه‌ها را دارد و سرمایه‌ی آن از کل ذخائر ارزی چندین کشور بیشتر است. با عرضه‌ی این رمزارز اکثر رسانه‌های خبری و شبکه‌های مربوط به رمزارزها پوشش کامل خبری از آن ارائه کردند.
 
در حالی که بسیاری از افراد فکر می‌کنند این می‌تواند باعث از رونق افتادن بیت‌کوین شوید اما کاملا اشتباه است. از زمانی که این رمزارز ارائه شده است. نتایج جستجوی گوگل در کلیدواژه‌های مربوط به بیت کوین هم افزایش یافته است. در حقیقت با این کار فیسبوک بازار رمزارزها اعتبار دریافت کرد و چون بیت‌کوین سردمدار این بازار است رشد بالاتری را تجربه کرد.
 
یکی از نتایج رکود در یک بازار وجود سرمایه‌گذاران عمده‌فروش است. در حقیقت با ظهور این رمزارز جدید چنین موجی در بیت‌کوین شکل نگرفت و هیچ زنگ‌ خطری برای بازار بیت‌کوین به حساب نمی‌آید. جالب است بدانید که حتی خبر کامپیوترهای کوانتومی هم تاثیر زیادی روی ارزش بیت‌کوین نداشت. می‌دانید که این کامپیوتر میلیون‌ها برابر قوی‌تر از کامپیوترهای معمولی است و چندصدهزار برابر از ماینرها قوی‌تر است و می‌تواند در مدت زمان کمی تمام بیت‌کوین‌ها را استخراج کند. اما حتی این خبر هم تاثیر چندانی روی افت بازار بیت‌کوین نداشت که در نوع خودش جالب است.
 
اما مرحله‌ی بعدی چیست؟
آینده‌ی بیت کوین به چه شکل خواهد بود؟ آیا دوباره قیمت‌های بالای بیت‌کوین را تجربه خواهیم کرد؟ کسی نمی‌داند. اما نمودارها و برون‌یابی‌های مبتنی بر تجربه نشان می‌دهند خبرهای خوبی در راه است. تحلیل‌گران بازار بیت کوین خبر از یک شیفت اساسی می‌دهند. چند نکته که در انتها باید به آن اشاره کنیم: اگر سرمایه‌گذار حوزه بیت‌کوین هستید تغییرات آرام و پیوسته بیشتر به نفع شما هستند تا تغییرات ناگهانی و حتی زیاد. این تغییرات آرام و پیوسته نشان از رشد بازار و ثبات فعالیت‌ها دارد و روز به روز ارزش ذاتی بیت‌کوین‌های شما بالاتر می‌رود.
تکانه‌های بازار بیت کوین به سطح کاملا باثباتی رسیده است و مانند یک ارز واقعی روی فرایندهای اقتصادی بر پایه‌ی رمزارز تاثیر می‌گذارد.
 
برخی پیش‌بینی‌ها نشان می‌دهند که می‌توان روی قیمت ۲۰ هزار دلار حساب باز کرد و احتمالا با این رشد جالب توجه بازار چندان مبلغ دور از دسترسی نیست.
مواردی که در این مقاله به آن‌ها اشاره شد تنها بخشی از دلایل افزایش قیمت بیت کوین هستند. عوامل دیگری هم در ارزش بیت کوین تاثیرگذارند که جزو عوامل فصلی یا زمانی هستند و علت‌های ثانویه افزایش ارزش بیت کوین محسوب می‌شوند. اما این عوامل به طور کلی جریان‌های اصلی چند مدت اخیر در حوزه‌ی کریپتوکارنسی بوده‌اند.