بستر رقابتی آینده پیام‌رسان‌ها

دنیای اقتصاد : در سال‌های اخیر بازار ارتباطات در میانه یک جنگ تمام‌عیار قرار داشته است. سیل اپلیکیشن‌های پیام‌رسان مانند Facebook Messenger، WhatsApp، WeChat، Viber و...، حالا بازاری را که زمانی به طور سنتی در اختیار پیامک یا اس‌ام‌اس بود، در اختیار گرفته است تا به این ترتیب به منبع درآمدی عظیم برای ارائه‌دهندگان سرویس‌های اینترنت بی‌سیم تبدیل شود.
 
با این اوصاف است که این اپلیکیشن‌های پیام‌رسان حالا برای کاربران نه تنها پلت‌فرم‌های پیام‌رسان، بلکه پرتال‌هایی برای اینترنت هستند. چنین شرایطی می‌تواند نگرانی‌های جدی در مورد کنترل و نفوذ بیشتر گوگل و اپل بر اکوسیستم موبایل از طریق سیستم‌عامل‌هایشان یعنی اندروید و آی‌او‌اس، به دنبال داشته باشد. این در حالی است که اپل در سال ۲۰۱۱ و با معرفی سرویس iMessage خودش، شکل جدی‌تری به این نگرانی بخشیده بود. گوگل اما امکانات و قابلیت‌های پیام‌رسانی اندروید را تا حد زیادی به سازندگان موبایل‌های بر پایه این سیستم‌عامل و ارائه‌دهندگان خدمات اینترنت بی‌سیم واگذار کرده است. به همین منظور سازندگان گوشی‌های موبایل به دنبال جدیدترین تکنولوژی برای ساخت محصولاتشان هستند تا جذابیت بیشتری برای کاربران و خریداران داشته باشد. درست به این علت است که بازار موبایل‌های هوشمند به سرعت رقابتی‌تر هم می‌شود. اشتیاق این شرکت‌های سازنده برای ارائه قابلیت‌های پیام‌رسانی بومی، یکی از عوامل جلوبرنده تغییر و تحولات در ساختار پیام‌رسان‌هاست. RCS یا سرویس‌های ارتباطی غنی، یک استاندارد جدید برای پیام‌رسان‌هاست که نشان می‌دهد تعهد، راهکاری برای ارائه‌دهندگان سرویس‌های پیام‌رسان است.
 
 
گوگل معتقد است استاندارد جدید RCS اندروید را نسبت به آی‌او‌اس رقابتی‌تر می‌کند، چون جذابیت‌های این سیستم عامل برای توسعه پیام‌رسان‌های بومی را تا حد زیادی بهبود می‌دهد. بررسی‌های جدید موسسه تحقیقاتی BI Intelligence نشان می‌دهد که این استاندارد جدید چه تغییراتی را در اکوسیستم پیام‌رسان‌ها ایجاد کرده و می‌تواند بستر تازه‌ای برای ظهور نسل آینده پیام‌رسان‌ها باشد. براساس این بررسی‌ها، استاندارد جدید RCS کمک زیادی به توسعه نسل بعدی اپلیکیشن‌های پیام‌رسان بومی کرده و جایگزین قدرتمندتری برای اس‌ام‌اس به کاربران موبایل‌های هوشمند اندرویدی می‌دهد. این استاندارد به کاربران پیام‌رسان‌های اندرویدی امکان ارسال عکس‌های باکیفیت‌تر و بزرگ‌تر را داده و همچنین امکان به اشتراک‌گذاری اطلاعات مربوط به موقعیت مکانی یا برقراری تماس ویدئویی به‌صورت پیش‌فرض را می‌دهد. کاربران سیستم‌عامل اندروید در حال حاضر برای بهره‌گیری از چنین امکاناتی بیشتر به سرویس‌های پیام‌رسان Facebook Messenger و WhatsApp وابسته هستند.
 
هرچند به‌کارگیری و همراهی با استاندارد جدید RCS برای اندروید پیچیدگی‌ها و مشکلات خاص خود را دارد، اما در نهایت به آن ساختاری رقابتی‌‌تر و قدرتمندتر در حوزه پیام‌رسان‌ها خواهد داد که می‌تواند در آینده به یکی از مهم‌ترین نقاط قوت این سیستم‌عامل محبوب تبدیل شود. با این اوصاف انتظار می‌رود جمعیت بزرگ کاربران سیستم‌عامل اندروید در آینده‌ای نه چندان دور با بهره‌گیری از استاندارد جدید RCS امکانات و قابلیت‌های بهتر و جدیدتری برای استفاده از پلت‌فرم‌های پیام‌رسان در اختیار داشته باشند؛ امکاناتی که می‌تواند عامل برتری این سیستم عامل بر رقبای بزرگی مانند اپل و آی‌او‌اس آن باشد.