شورای‌عالی فضای مجازی میانجی چالش تلویزیون اینترنتی

درحالی‌که کشمکش میان نهادهای متولی خدمات چندرسانه‌ای در کشور بر سر راه‌اندازی «تلویزیون اینترنتی» سابقه‌ای چندین‌ساله دارد، حال قرار است، دبیر شورای‌ عالی فضای مجازی برای حل اختلافات و کشمکش میان وزارت ارتباطات و سازمان صداوسیما بر سر راه‌اندازی پروژه تلویزیون اینترنتی در کشور، میانجیگری کند.
 
تلویزیون اینترنتی یا همان IPTV_ البته نام‌های دیگری نیز بر آن نهاده‌اند؛ ازجمله تلویزیون تعاملی، ‌ای‌پی مدیا، رسانه مهر و تلویزیون شیما_ نزدیک به ۱۰ سال پیش بر سر زبان‌ها افتاد. قرار بود شبکه‌ای ایجاد شود تا بینندگان برنامه‌های صداوسیما بتوانند به انتخاب خود و در زمان‌های مدنظرشان، آرشیوی کامل از برنامه‌های متنوع تلویزیونی را از طریق اینترنت، آن هم با اینترنت کم‌سرعت دایل‌آپ، ببینند.
 
سازمان صداوسیما به‌ عنوان متولی حوزه صوت و تصویر معتقد است با توجه به نوع خدماتی که قرار است بر بستر تلویزیون اینترنتی ارائه شود، این سازمان متولی این پروژه در کشور است. در مقابل وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات که خود را متولی زیرساخت ارتباطی کشور و طیف فرکانسی می‌داند معتقد است خدمات تلویزیون اینترنتی در حوزه خدمات ارتباطی محسوب می‌شود و باید از وزارت ارتباطات مجوزهای لازم را دریافت کرد.
 
در ضلع دیگر این مثلث، وزارت ارشاد به‌ عنوان متولی حوزه محتوا قرار دارد که می‌گوید: اپراتورها برای ارائه خدمات در حوزه فناوری نیازمند انتقال محتوا بوده و باید مجوز آن از سوی وزارت ارشاد صادر شود. با وجود این، سه نهاد وزارت ارتباطات، صداوسیما و وزارت ارشاد برای مجوزدهی در حوزه تلویزیون اینترنتی خود را متولی اصلی می‌دانند.
 
طبق برنامه پنجم توسعه، قرار بود تلویزیون اینترنتی تا پایان این برنامه به بیش از هفت ‌میلیون مخاطب در سراسر کشور سرویس دهد که در شرایط فعلی رسیدن به این هدف، به‌نظر ممکن نیست. در همین حال، اظهارات مهدی اخوان‌بهابادی، قائم‌مقام سازمان صداوسیما، درباره فعالیت و همکاری جدی این سازمان با شرکت‌های دارای پروانه در این حوزه، موجب بروز واکنش از سوی وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات شد.
 
محمود واعظی دراین‌باره بیان کرد: آنچه مربوط به پخش برنامه‌های تلویزیونی و محتواست مربوط به سازمان صداوسیما می‌شود و این سازمان تنها می‌تواند رگولاتور محتوای برنامه‌های تولیدشده خود باشد.
 
به گفته او ارائه خدمات‌ آی‌پی‌تی‌وی،‌ آی‌پی مدیا و ویدئوی درخواستی به دلیل وابستگی به شبکه‌های ارتباطی باید با مجوز وزارت ارتباطات انجام شود. براساس قانون تنها پخش برنامه‌های تلویزیونی و محتوای برنامه‌ها در اختیار سازمان صداوسیماست و اگر این موضوع بخواهد وارد شبکه ارتباطات کشور شود باید از ضوابط این وزارتخانه پیروی کند.
 
با وجود چالش‌های پیش آمده، اینک سیدابوالحسن فیروزآبادی، دبیر شورا و رئیس مرکز ملی فضای مجازی از برنامه‌های مدنظر برای حل مشکل چندین‌ساله تلویزیون اینترنتی در کشور خبر می‌دهد. او در گفت‌وگو با مهر گفته است: این مشکل به‌زودی حل می‌شود و برای حل این مشکل، از صداوسیما و وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خواسته‌ایم در جلسه‌ای مشترک حضور پیدا کنند. او گفته است او دو طرف را برای بیان مشکلات و راهکار حل این موضوع دعوت کرده‌ایم که به مرکز ملی فضای مجازی بیایند و در قالب جلسه‌ای مشترک به جمع‌بندی نهایی برای راه‌اندازی تلویزیون اینترنتی در کشور برسیم.